Bitcoin met iDeal
Beste bitcoin broker vergelijk website

Bitcoin Prijs Index (24H)
KOOP: Eur %
VERKOOP: Eur %

Bitcoin met iDeal
Beste bitcoin broker vergelijk website


Over Bitcoin

In de wereld van bitcoin maken we onderscheid tussen twee dingen: het Bitcoin-netwerk met achterliggende blockchain technologie en het betaalmiddel, bitcoins. Elders op de website leggen we meer uit over de techniek achter Bitcoin hier beperken we ons eerst tot het betalen met bitcoins. Bitcoins zijn de digitale 'munten' die over het netwerk verstuurd kunnen worden en een bepaalde waarde vertegenwoordigen in een traditionele valuta (b.v. de Euro).

Bitcoins kunnen gebruikt worden om transacties uit te voeren zonder dat daar een traditionele bank voor nodig is. Het heeft dezelfde eigenschappen als digitaal geld in andere valuta's, maar het wordt dus niet vanuit een centrale instantie beheerd. Officieel wordt deze digitale valuate echter nog niet erkend als valuate in Nederland.

Betalen met bitcoin

Een betaling versturen of ontvangen binnen het Bitcoin netwerk gaat via een bitcoinadres. Deze adressen kun je vergelijken met een e-mailadres waar je digitale mail op kunt ontvangen. Echter bestaan de adressen niet uit een zelfgekozen woord (of reeks woorden) maar uit een gegenereerde reeks letters en cijfers (de generatie wordt uitgevoerd door u digitale bitcoin wallet).

De transacties worden uitgevoerd op het Bitcoin netwerk. Dit is een decentraal peer-to-peer netwerk dat op computers draait verspreid over de hele wereld. Het is te vergelijken met Bittorrent wat een gedistribueerd netwerk is om bestanden te delen. Iedereen kan meedoen aan het Bitcoin netwerk en zo de verspreidheid van het netwerk vergroten.

Het Bitcoin netwerk is een groot publiek transactielogboek wat over de hele wereld staat opgeslagen. Hoeveel bitcoins er bij welk bitcoinadres horen staat in dit publieke logboek. Het hele netwerk is het dankzij dit gedeelde logboek eens over de balansen van elke bitcoin rekening.

Om een transactie te kunnen uitvoeren heb je een 'sleutel' nodig. Deze sleutel staat vervolgens opgeslagen op Je eigen computer of telefoon. Dit betekend dus dat je zelf verantwoordelijk bent voor deze sleutels en toegang tot uw Bitcoins, je bent je eigen bank. Het veilig bewaren van deze sleutel(s) is dus uitermate belangrijk als je gebruik wilt maken van het Bitcoin netwerk.

De voordelen

Door het decentrale karakter, de bewezen achterliggende wiskundige principes genaamd cryptografie en de grote hoeveelheid rekenkracht in het netwerk. Biedt Bitcoin een uitermate betrouwbaar betaalmiddel, dat zich de afgelopen 10 jaar bewezen heeft als een zeer stabiel netwerk. Het netwerk is open source, waardoor iedereen de broncode kan controleren en hier aan kan bijdragen. Het decentrale aspect van het netwerk in combinatie met het feit dat de broncode open-source is, zorgt ervoor dat het netwerk niet te stoppen is door een enkele centrale instantie. Een aantal andere voordelen zijn:

  • Anonimiteit (Publieke transacties, maar je hebt in principe zelf in de hand of een transactie / adres naar jou te herleiden is.)
  • Relatief lage transactiekosten voor met name internationale transacties
  • Betalingen zijn wereldwijd
  • Betalingen zijn onomkeerbaar

Een betalingsnetwerk kan natuurlijk nooit alleen maar voordelen hebben. Binnen het Bitcoin protocol draagt de gebruiker een veel hogere mate van verantwoordelijkheid dan binnen een betalingsnetwerk beheerd door een bank. Ook is het besluitvormingsproces voor aanpassingen aan het netwerk moeizaam. Het netwerk is niet erg veilig door de decentrale manier van opslaan. Maar hierdoor is het niet erg efficient en is het niet geschikt voor zogehete microtransacties. Voor een aantal van deze nadelen zijn gelukkig al oplossingen en er wordt hard gewerkt aan deze verbeteringen door het de gemeenschap rondom Bitcoin.